LahtiFutis.net

Menestyksekäs kausi 2008 on lopuillaan - mitä ensi vuonna?

FC Lahti on pelannut koko vuoden 2008 historiansa parasta kauttaan. Näin viimeisen maaottelutauon aikaan taistelee joukkue tiukasti pronssisesta mitalista, sekä paikasta ensi vuoden europeleihin. Katsomosta käsin FC Lahden ottelut ovat olleet viihdyttäviä, sekä jännittäviä koko kauden, ilman suurempia lamakausia. Varsinkin kotiotteluissaan Lahden ”betonikulhossa” FC Lahti on esittänyt erittäin nautittavaa kotimaista jalkapalloa. Lähtökohdiltaan voidaan todeta, että jo nyt ennakko-odotuksiin nähden kausi on ollut astetta parempi. Monet ”asiantuntijat” eivät lahtelaisia sijoille 3-5 ennakkoarvioissaan laittaneet. Toki on hyvä muistaa, että kun näin ylös sarjataulukossa on jo päästy, niin putoaminen mitaleilta olisi pettymys. Päävalmentajaksi täksi kaudeksi palkattu puhetaituri Ilkka Mäkelä voi olla työsaavutuksiinsa tyytyväinen, vaikka ainahan on toki parannettavaa ja viilattavaa. Miehen omien sanojensa mukaan asetettu tavoite tälle kaudelle oli 40 pistettä, 40 tehtyä maalia, sekä 30 omiin päästettyä maalia. Tämä tavoite on jo saavutettu tälle kaudelle kaksi kierrosta ennen kauden päättymistä. Yleisökin on löytänyt itsensä voittavan joukkueen kotiotteluihin seurajohdon tavoitteiden mukaisesti, osittain toki kiitos herra Litmasen paluun syksyksi kotikonnuilleen. Näiden lisäksi Berat Sadikin myynti Saksan Bundesliigaan takaa sen, että FC Lahden vuosi on numeroidenkin valossa varsin menestyksekäs.

Pelaajat täyttäneet odotuksia

FC Lahden kaudessa on ollut myös nähtävissä pelaajien hyvin omaksuma into pelaamiseen ja voittamiseen. FC Lahti pelaa rohkeaa peliä, jota on myös viihdyttävä katsella. Hyvin voi sanoa, että joukkueessa ei myöskään juuri ole ollut pelaajia, jotka ovat olleet pettymyksiä odotuksiin nähden. Johan tämän kertoo sarjasijoituskin. Maaliin hankittu unkarilainen Viktor Szentpeteri on täyttänyt ruutunsa ihan mallikkaasti ja saikin vuoden jatkosopimuksen seuraan. Konsta Hietanen on nostanut täksi kaudeksi loistavasti profiiliaan ja on ollut joukkueen kenties tärkein ase keskikentällä. Saas nähdä onko huhuilla paikkansa pitävyyttä ja kiinnostus miehen otteista olisi herännyt ulkomaisissakin seuroissa. Ilahduttavaa on ollut myös seurata, että takuuvarman ja jo pikku hiljaa seuraikonin titteliä hamuavan Rafaelin rinnalle on löytynyt useita ratkaisijoita. Erityisellä lämmöllähän tässä kaupungissa seurataan lahtelaisen jalkapallon tuottamia toivoja. Tällä kaudella eturiviin omat nousseet mm. Drilon Shala sekä Henri Toivomäki(ikää 17 vuotta).

Pelaajapolitiikkaa riskillä? – Raha, raha ja raha

FC Lahden kausi on siis ollut pelillisesti erittäin positiivinen. Kauden käydessä loppupuolella aletaankin sitten tutkailla jo eteenpäin jatkosopimusten muodossa. Lahdessa tulevan kauden sopimustilanne näyttää varsin hyvältä. Monen halutun pelaajan kanssa on tehty jatkosopimus kauden aikana. On myös hyvä muistaa, että ensi vuoden joukkue on käytännössä sitten päävalmentaja Mäkelän itsensä kasaama, toki seurajohdon rahanyörejä ja sopimuspolitiikkaa myötäillen. Ensi kaudelle on mielenkiintoista seurata, kuinka puuttuvat palaset joukkueeseen tuodaan ja miten joukkuetta saataisiin vahvistettua? FC Lahden rungosta muutamalta mielenkiintoiselta nimeltä puuttuu nimi jatkosopimuksesta ja varmaa on, että kaikki eivät heistä tulevalla kaudella enää jatka. Nimistä puhuttaessa esiin tulevat Pyry Kärkkäinen, Drilon Shala, Pekka Kainu sekä Kalle Eerola. Kärkkäinen on ollut 21-vuotiaiden maajoukkueen vakionaama parin viime kesän aikana. Mies on ollut FC Lahden yksi parhaista nuorista värväyksistä seuran historian aikana ja varmasti kiinnostaa myös muita kotimaisia seuroja. Shala on pelannut pirteästi ensimmäistä täyttä liigakauttaan ja on loppukaudesta noussut tärkeään rooliin joukkueessa. Kainu kärsi alkuvuoden loukkaantumisista ja näinköhän Pekalla on edessä paluu lähemmäs kotikontuja Pohjanmaalle. Lahtelaismies Eerolan tilanteesta ei hajua juuri kenelläkään tunnu olevan, vaikka mies ilmeisesti itse olisi valmis Lahdessa jatkamaan.

Edellä mainittujen nimien kohdalla palaankin nyt mielenkiintoiseen yksityiskohtaan. Kaikki nämä henkilöt ovat kesken kiivaimman mitalitaiston saaneet penkkikomennuksen. Pietarsaaressa penkillä aloitti Kärkkäinen, Turussa Eerola. Kärkkäinen aloitti tuolloin itselleen vieraalla paikalla. Kumpikin heistä on ollut kuitenkin koko kauden puolustuksen vakionaamoja. Miksi siis kokeiluja tehtäisiin kauden tässä vaiheessa? Myös pirteästi esiintynyt Shala oli jätetty vaihtopenkille aloituksesta kotipelissä Hakaa vastaan. Tämä kummastutti monia katsojia. Kellään näistä pelaajista ei ole siis nimeä ensi kauden sopimuksessa, joten tässäkö syy vaihtopenkkiin? Pelaako Mäkelä ja seurajohto samalla siis näin rohkeaa peliä kesken kiivaimman pronssitaiston? Shala ainakin näpäytti hyvin ja ratkaisi ottelun Hakaa vastaan. Pelin jälkeen mies kommentoi lehdessä(ESS) että ”pelihaluja olisi tietysti ollut enemmänkin”.

Yleisimmin sopimusneuvotteluissahan tunnetusti vaikuttavat raha sekä sopimuksen muoto. Kärkkäinen lienee sopimuksista kallein ja kovimman työn takana. Shala on tehnyt nykysopimuksensa jo juniorina, joten korvaus pelaamisesta on ollut sen mukainen. Nykyäänhän mies ei ole enää juniori-ikäinen. Kohtaako Eerola jälleen jo vuosien takaisen tutun ilmestyksen Lahden urheilupiireistä? Kotipaikkakuntalaiselle ei olla halukaita syystä tai toisesta maksamaan riittävästi pelaajan tasoon nähden.

Kautta 2009 odotellaankin sitten taas marraskuusta eteenpäin. Mielellään näkisi silloin ainakin osan näistä tällä hetkellä sopimuksettomista pelaajista osana joukkuetta. Seuraa ollaan myös yhtiöittämässä, jolla saadaan uudenlaista toimintatapaa myös lahtelaiseen jalkapalloon. Taustalle on lupautunut tunnettuja lahtelaisia jalkapallovaikuttajia. Vahvistuksia tarvitaan myös pelaajistoon, jos meinataan kehittyä eteenpäin, niin kuin jokaisella kunnianhimoisella jalkapalloseuralla on tavoitteena. Odotellaankin tässä vaiheessa vielä toiveikkain mielin, että ensi kaudelle liigaan ja kenties europeleihin saataisiin Lahteen kasattua entisestään kilpailukykyisempi joukkue.

Jaa niin! Ensi kesänä päästään taas legendaariseen Kisapuistoon, joka nykyisellään on tosin päästetty hävettävän huonoon kuntoon, mutta Kisapuiston luomaa pääsarjaottelun tunnelmaahan on taas odotettu muutama vuosi.

Oi Lahti On!

apukoutsi