LahtiFutis.net

FC Lahti- Euroglooriaa, rahaa, mainetta ja Muurisen mestaruus

FC Lahti voitti viime kaudella pronssia kaadettuaan HJK:n kauden viimeisessä ottelussa lukemin 0-1. Sillä voitolla FC Lahti sai historiansa ensimmäisen liigamitalin ja paikan uudistetusta Europea Leaguesta. Se voitto merkitsi jonkin suuremman alkua…

FC Lahden eurotaival

Lahdessa jännitettiin ensimmäistä europeliä oikein urakalla ja 1. kierroksella vastaan asettui albanialainen Dinamo Tirana, joka kuuluu maansa eliittiin.

Lipunmyynti ensimmäiseen europeliin alkoikin vilkkaasti ja otteluun myytiin yhteensä reilut 3000 lippua. Lahtelaiset halusivat päästä jälleen nautiskelemaan europeleillä, joita ei olekaan nähty sitten Kuusysi/Reipas aikojen. Itse peli meni myös hyvin, sillä voittohan sieltä otettiin. 4-1 kotivoitto herätti toiveita jostain suuremmasta jokaisessa lahtelaisessa ja seuraavaan osaotteluun oli helpompi lähteä voitto takataskussa.

Vieraspeli päättyi kuitenkin 2-0 Dynamo Tiranalle ja oli lähellä ettei Lahti karahtanut jo ensimmäiseen vastustajaan, sillä 3-0 olisi tietänyt lahtelaisten joutumista laulukuoroon. Vastus oli kuitenkin kova ja peli pelattiin helteessä, joten vähän pitää antaa anteeksi vierasjoukkue FC Lahdelle. Hyökkäyspeli oli kuitenkin saamatonta ja paljon jäi parannettavaa seuraavalle kierrokselle.

Seuraavaksi vastaan asettui slovenialainen ND Gorica . Ensimmäinen osaottelu pelattiin Sloveniassa ja hienon taistelun jälkeen peli päättyi Gorican 1-0 voittoon. Siitä oli hyvä lähteä kotiotteluun.

Nyt käynnissä oli jo jonkinlainen eurobuumi ja otteluun myytiin yli 4000 lippua. FC Lahti esitti yleisölle ehkä kauden parhaan peliesityksen ja voitti ansaitusti 2-0. Mitä!? FC Lahti oli selvittänyt tiensä 3.kierrokselle eikä joutunut Muurisen kanssa laulukuoroon. Siitä olisi tullut nimittäin hikistä puuhaa, sillä Muurisen saunaillassa olisi tullut kuumempi kuin vieraspeleissä Tiranaa ja Goricaa vastaan.

Seuran kassaan kilisi rahaa lipputuloista ja jatkoon meno tiesi jälleen lisää rahaa UEFA:lta , joka maksaa kompensaatiot, vaikkakin vasta ensi keväänä.

Nyt voitiin ottaa vähän rennommin, sillä enää ei ollut hävittävää, kun vastaan asettui Belgian jättiläinen Club Brugge. Brugge on sen verran hyvä joukkue ja iso organisaatio ettei 20 kertaa pienemmällä budjetilla toimivaa FC Lahtea noteerattu tarpeeksi hyväksi joukkueeksi kaatamaan Bruggea. Pieniä toiveita eläteltiin, mutta kaikille oli selvää, että Lahti on selvä haastaja ja jatkoon meno vaatisi täydellistä onnistumista ja Bruggen kompurointia. Näin meinasikin käydä.

FC Lahti aloitti vieraissa ja lähetti kentälle iskukykyisen joukkueen Litmasen johdolla. Kuin varkain Lahti siirtyi 6. minuutin jälkeen 0-1 johtoon Moilasen puskumaalilla ja tarjoilijana toimi jälleen Litmanen kulmapotkusta. Puntit kuitenkin tasoittuivat ja Brugge hyökkäsi vimmatusti 23 000 kannattajansa edessä. Se tuotti jo pian tulosta kun Nigerian maajoukkueen pommikone Joseph Akpala iski tasoituksen.

Tilanne oli tauolle mentäessä 2-1 kun kotijoukkueen Blondel onnistui maalinteossa. Lahti ei kuitenkaan lannistunut vaan tasoitti pelin 2-2:een Eero Korten toimesta. Syöttäjänä toimi kukapa muu kuin itse Maestro Litmanen. Belgialaiset hyökkäsivät nyt entistä vimmatummin ja yllätys yllätys; Brugge meni johtoon lisä-ajalla Blondelin toimesta. Hieno taistelu ei riittänyt, mutta tulos piti toiveet elossa aina kotipeliin saakka

Kotona Belgit kumoon?

Kiinnostus FC Lahti-Club Brugge peliin oli todella suurta ja lippuja varattiin ympäri Suomea. Stadion tulisi täyttymään ääriään myöten. Kaikki enteilivät hyvää paitsi Veteraanien MM-kisat, jotka meinasivat siirtää ottelun Helsinkiin tai Myllykoskelle. Kiitokset Lumiolle ja kumppaneille, jotka taistelivat kentän ulkopuolella pelin pelattavaksi Hiihtostadionille. Jos peli olisi jouduttu siirtämään toisaalle, olisi Lahti menettänyt melkoisesti lipputuloja ja uskottavuutta. Nyt kävi onneksi toisinpäin.

Itse peli oli jalkapalloa parhaimmillaan. Täysi tupa, aurinkoinen keli, panokset korkealla, pallo liikkuu nätisti ja pelaajat sekä yleisö ovat hengessä mukana. Ensimmäisellä puoliajalla Lahti oli mennä johtoon parikin kertaa, mutta tauolle mentiin 0-0 lukemissa. Myös Bruggella oli omat paikkansa, mutta ne Szentpeteri ”Pyhä Pietari” selvitti hienosti. Toisella puoliajalla sama meno jatkui, mutta Brugge onnistui tekemään puoliajan lopussa maalin ja toivo alkoi valumaan käsistä. Yleisö kuitenkin syttyi uudestaan ja ”Lahti klap klap klap” huudot voimistuivat. Betonikulho räjähti kun Vanninen niittasi tasoituksen Hietasen loistopassista. Viimeisiä minuutteja vietiin ja paskahan siinä rupesi haisemaan kun jännitys nousi taivaisiin. Hirveä KIIMA päällä ja Shala puskee Rafaelin keskityksen vain vähän yli maalin. Siinä vaiheessa olin pyörtyä hapenpuutteeseen ja varmaan moni muukin. Nitrot loppuivat papoilta ja sydän pumppasi viittäsataa. Sitten erotuomari puhaltaakin pilliin ja that`s it. GAME OVER. THE END.

Toiset voivat pitää sitä loppuna, minä taas pidän sitä alkuna. FC Lahti on ottamassa seuraavaa askeltaan ja uusi sivu FC Lahden historiassa voidaan kääntää kirjoitettavaksi. Sillä sivulla toivottavasti FC Lahti nostaa pyttyä Suomen mestaruuden merkiksi ja joukkue on täynnä pelaajia, joiden sydämet sykkivät rakkaalle FC Lahdelle. FC Lahti voi hyvillä mielillä muistella tätä eurokiertuetta. Se oli menestys monella tapaa. Rahaa tuli, pelaajat saivat uusia kokemuksia ja FC Lahti sai uskottavuutta toimintaansa lisää. Litmasta lainatakseni: ”Meille kaikille pitää jäädä takaraivoon, että näitä pelejä pitää saada lisää”

FC Lahtiko harmaa ja kylmä niin kuin Hiihtostadion?

FC Lahti ei ole hajuton, mauton tai väritön ainakaan niiden 7500 mielestä ketkä Brugge peliin saapuivat. Ehkä kaikki heistä eivät ole FC Lahden faneja, mutta FC Lahti herättää heissä jonkinlaisia tunteita. Ja stadionilla eivät kaikki FC Lahden ystävät olleet. Kuusysi ja Reipas olivat kovia silloin ennen. On aika ottaa uusi sivu myös Lahden jalkapalloilun historiassa ja haudata menneet. Nyt on FC Lahden valtakausi, Lahdella on Kuningas. Onko muilla? FC Lahdella on myös Rafaelin enkeli. Onko muilla? Ei ja ei. FC Lahdessa on jotain ainutlaatuista mitä muilla ei ole. Jotain ihmeellistä. Toivottavasti yhä useampi löytää sen.

Katseet kääntyvät Suomen Cuppiin ja Liigaan

Nyt kun ensimmäinen eurotaival on päättynyt, on katseet suunnattava Suomen Cuppiin, jonka voittamalla voidaan ensi kaudellakin nauttia europeleistä. Myös liigassa on teoreettiset mahdollisuudet uusia viime kauden sijoitus vaikka vaikeaa se tuleekin olemaan. Kynsin ja hampain pitää taistella parhaasta mahdollisesta sijasta, että kaudesta jää paras mahdollinen maku suuhun. Neljänneksi tulemalla on vielä mahdollisuudet päästä Eurooppaan jos mestari/hopea- tai pronssimitalisti voittaa Suomen Cupin.

Muurisen mestaruuteen ei tyydytä vaan taistellaan tosissaan kärkisijoista, sillä sarja on todella tasainen ja parilla voitolla voi hilata itseään monta pykälää ylöspäin. Toki hirveä ottelutahti on vaatinut veronsa, mutta nyt kaivetaan jostain eläimellinen draivi ja noustaan sarjassa kohisten.

Suomen Cupissa kävi hyvä arpaonni. Voittamalla Viikingit saatiin vastaan Gnistan, joka pitäisi hoitaa kotiin ja sen jälkeen Suomen Cupin finaali on todella lähellä.

Kaikki on vielä mahdollista…

Kiitos FC Lahden faneille jotka reissasivat ympäri Eurooppaa nähdäkseen FC Lahden pelaavan. Kiitokset kaikille peleissä olleille ja seuran toimihenkilöille sekä tietenkin pelaajille! Tätä haluaa myös yleisö lisää!

Tämä on sitä euroglooriaa ja oikeaa lutuuria!

P.S. Nyt kun ollaan rikkaita, niin hommataan Kolkat ja kumppanit Lahteen ;)

Rafu