LahtiFutis.net

Kausi 2009

Mennyt kausi 2009 oli raskas niin FC Lahdelle kuin seuran kannattajillekin. Kausi lähti liikkeeelle tammikuussa Mukkulan tekonurmella virolaista Nömme Kaljua vastaan. Joukkue oli harjoitellut yhdessä vain muutamia kertoja ja se näkyi ensimmäisen kymmenminuuttisen hermostuneisuutena. Tämän jälkeen maestro ja kuningas Jari Litmanen otti pakkaskelissä kentän ja yleisön haltuun ja siivitti FC Lahden murskaavaan voittoon.

Kauteen valmistautuminen oli joukkueelle äärimmäisen rikkonainen. Liigacupin ottelussa Tampere Unitedia vastaan pelaajapula äityi jopa niin pahaksi, että apua piti hakea yhteistyöseura FC Hämeenlinnan riveistä.Maarianhaminassa sattui se kaikkein pahin. Joukkueen ikoni ja sydän Rafael väänsi polvensa ja ensimmäiset arviot olisivat pitäneet hänet sivussa koko kauden. Lisäksi Litmanen panttasi jatkosuunnitelmiaan.

Liigan alkaessa Finnair Stadionilla Honkaa vastaan oli kokoonpanossa sekä Litmanen että Rafael. Rafael ei kentälle vielä päässyt, mutta merkkinä nopeasta parantumisesta hän oli polvi vahvasti teipattuna valmiina astumaan kentälle. Huonoja uutisia oli kuitenkin luvassa. Oman ikäryhmänsä maajoukkueringissä pyörinyt divarinaaraus Jussi Heikkinen loukkaantui loppukaudeksi. Kauhun hetkiä koettiin myös suur-Kouvolassa, kun Niko Nakarin jalkapohja osui Jukka Veltheimin sääreen, katkaisten molemmat jalan luut. Hätäavuksi pestattu Niki Helenius ei kuitenkaan pystynyt pelaamaan yhtään ottelua Kuhnuri-paidassa.

Kesäkuussa pelejä oli ripoteltu vähän sinne tänne, eikä joukkue pystynyt venymään vaadittaviin voittoihin. Kaikkien mielessä poltteli ajatus pian alkavasta ensilennosta Euroopassa. Elokuun toisena päivänä Mustat Kuhnurit astelivat Hiihtiksen vihreälle veralle Eurooppa Liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Lento jatkui aina kolmannelle kierrokselle asti missä Lahti kohtasi parempansa. Kovin kaukana ei jatkopaikka ollut ja hampaankoloon jäi varmasti monelle hyvästä suorituksesta huolimatta.

Suomen Cupia Lahti pääsi pelaamaan eurokiireiden takia vasta elokuun puolivälissä. Nyt Cupista oli tullut ainoa tie uudelle tarunhohtoiselle euroseikkailulle, koska europelien uuvuttama joukkue oli tipahtanut Liigassa jo lähes putoamiskamppailuun. Cup-resiina lähti liikkeelle hieman nytkähdellen, mutta selvisi kuitenkin useamman pysäkin välin.

Veikkausliigapaikka varmistui lopullisesti voitoilla JJK:sta ja TamU:sta, eikä liigapeleihin jäänyt kuin taistelua kunniasta. Pientä ylpeyttä ja taisteluilmettä olisi harventuneesta Kuhnurilaumasta kaivannut, mutta loppukausi toi arvokkaita liigaminuutteja nuorille lupauksille, kuten Värttö, joka tosin oli lainalla Hongasta ja jatko Lahdessa on vielä auki, Heikari ja Länsitalo.

Liigan päättyessä tappioon, oli edessä kauden tärkein peli Suomen Cupin välierässä turkulaista Interiä vastaan. Peli alkoikin hyvin, kun seuraikoni Rafael vei kotijoukkueen 1-0 johtoon. Kylmää kyytiä oli kuitenkin luvassa sillä Inter tuli rinnalle ja painoi vielä ohi. Peli näytti jo selvältä Interin johtaessa kahdella maalilla, mutta Lahden venyminen tiukoissa paikoissa teki ottelusta vielä jännän.Ensin Rafael kaventaa ja pommikone-Kemppinen tasoittaa. Valitettavasti Lahden ote herpaantui lopussa ja Inter pääsi tekemään ratkaisevan maalin ja päättäen Mustien Kuhnureitten kauden.

Pelillisesti kausi 2009 oli pettymys. Sarjasijoitus jäi kauaksi tavoitellusta, eikä peli näyttänyt valmiilta koko kautena. Kentällä nähtiin liian harvoin taistelevaa ja periksiantamatonta FC Lahtea, joka tuli tavaramerkiksi kaudella 2008. Taloudellisesti kausi oli fiasko. Europeleistä huolimatta viivan alle jäi negatiivinen lukema ja ilman europelejä lukema olisi ollut suurempi. Yleisellä puolella tuttu puuhastelu ja vasemmalla kädellä tekeminen jatkui. Käsiohjelmia ei saatu jokaiseen otteluun, asioista tiedottaminen takkuaa ja seuran sivut näyttävät edelleen elävän 90-lukua. Katse on kuitenkin hyvä nostaa tulevaan ja antaa ajan kullata muistot tarunhohtoisesta kaudesta Euroopassa.

Tommi Leirilaakso