LahtiFutis.net

Mustat Kuhnurit kohti tuntematonta

On tullut taas aika kirjoittaa FC Lahdesta niin hyvässä kuin pahassakin. Paljon on kauden jälkeen tapahtunut ja paljon tulee vielä tapahtumaan. Pitkä Pre-Season on tähän mennessä ollut mollivoittoinen, mutta paistaa se päivä välillä risukasaankin.

Viime vuosi täynnä tunnetilojen laskuja ja nousuja

Kun viimeksi kirjoitin kolumnia FC Lahdesta, niin edessä olivat vielä Suomen Cupin tärkeät ratkaisuvaiheet sekä liigan viimeiset pelit. Siitä on kulunut jo puoli vuotta ja voin sanoa, että tunnelmat ovat vaihdelleet ylösalas, niin kuin Linnanmäen vanha vuoristorata menee sen huimissa laskuissa ja nousuissa. Ensin mentiin ryssimään sarjasijoitusta alaspäin oikein huolella ja sitten vielä tiputtiin Suomen Cupista. Oli helppoa ajatella, että kausi oli pettymys kun liigassa sijoitutaan 11. ja Cupissa ei pärjätä tavoitteiden mukaisesti. Pettymyshän se olikin, vaikka europelit lievittivät sitä tuskaa mikä huonosta menestyksestä aiheutui. Ei se kausi kuitenkaan niin huono ollut miltä se tilastoissa näyttää. Europelit olivat tärkeitä myös toimistolle sillä ne pienensivät Lahden tappioita, joita kertyi europeleistä huolimatta suunnilleen 50 000€ verran. Aika hienosti on jossain kohtaa homma munittu, kun ei päästy plussan puolelle tai edes plusmiinusnollaan. Helppohan se tosin on täältä huudella. No se siitä viime kauden märehtimisestä, se on ollutta ja mennyttä, mutta kaudesta 2009 ei varmaankaan muisteta (haluta muistaa) kuin hyvin menneet europelit.

Tunnelma laski lisää heti kauden jälkeen, kun Lahti ilmoitti leikkaavansa budjettiaan. Monelle pelaajalle jouduttiin näyttämään ovea ja vyötä kiristettiin jälleen kerran. Ehkä ilman leikkauksia lahtelaisen jalkapalloilun lippulaiva olisi ollut ajautumassa haaksirikkoon. Onneksi virheistä on opittu. Silti harmittaa, että pronssisijaa ja europelejä ei onnistuttu hyödyntämään sen paremmin. Onneksi saatiin positiivisiakin uutisia kun Lahden uusi TJ, Hasse Källström ilmoitti, että pelaajia tullaan hankkimaan riittävin määrin. Sopimuksia saatiin sorvattua Guinean teräsmiehelle Mohamed Fofanalle, Hongasta lainassa olleelle Jarkko Värtölle sekä oman kylän pojalle Jussi ”Westhouse” Länsitalolle. Huhuja uusista pelaajista liikkui jopa ennätyksellisen paljon, mutta joululomien alkaessa saldo näytti yhtä hankintaa, joka oli kolmosen Spartakista hankittu Raul De Araujo (testisopimus).

Uusi vuosi- uudet kujeet?

Vuosi alkoi positiivisissa merkeissä: Lahdessa pitkään testissä ollut viime kauden ykkösen maalipörssin voittaja Pekka Sihvola pääsi Lahden kanssa yhteisymmärrykseen sopimuksen ehdoista. Syntyi 1+1 -mallinen sopimus. Sihvola pelasi kaikissa pelaamissaan peleissä pirteästi ja ansaitsi sopimuksensa, vaikka hankinnan tarpeellisuudesta onkin käyty kovia keskusteluita. Klubi-04:sta testiin tuli Janne Törmänen, joka on esiintynyt ihan mukavasti. Törmäsestä tulee hieman mieleen ”köyhän miehen Eero Korte”. Törmänen on vieläkin Lahden joukkueen mukana ja jatkosta päätetään varmaankin kohta puoliin. Lahdella näytti kulkevan myös pelikentällä sillä poissaoloista huolimatta harjoituspelit sekä Uusi Lahti Cupin pelit menivät hyvin. ULC:ssa saatiin hienosti hopeaa, joka oli tosin lievä pettymys, sillä tarjolla olisi ollut kymppitonni enemmän tuohta.

Henri Toivomäki kiersi syksyllä ja talvella ahkerasti useiden Eurooppalaisten suurseurojen testissä ja se tuotti tulosta siirtoikkunan lopussa kun Lahti pääsi Italialaisen Atalantan kanssa yhteisymmärrykseen siirrosta. Henkka siirtyi saapasmaahan vuokralle puoleksi vuodeksi, jonka jälkeen Atalantalla on mahdollisuus lunastaa Toivomäki itselleen jo ennestään sovitulla summalla. Puolustuslinja siis oheni entisestään, mutta toisaalta Lahdella on hyvät mahdollisuudet tehdä hyvät rahat ja siivittää jälleen yksi lahtelainen ulkomaille.

Brasilialaisen Raul De Araujon kanssa ei tehty sopimusta, sillä harppaus kolmosesta liigaan osoittautui liian kovaksi. Sen kyllä valitettavasti näki moneen kertaan kun Raul ihmetteli pallon menetettyään, että ”kyllähän mä viime kaudella menin näin ohi puolustajasta eikä silloin tullut edes hiki”.

Maalivahtiosaston tilanne saatiin vihdoin selväksi, kun lahtelainen Janne Leino (ex- City Stars) kirjoitti Lahden kanssa sopimuksen. Lahti lähtee siis kauteen melko kokemattomalla ja nuorella kaksikolla, jossa on kieltämättä omat riskinsä. Selvää ykkösmaalivahtia ei ole ja Leino lähteekin haastamaan Tuomea tosissaan kisassa peli-ajasta. Se on selvää, että nyt molemmilla on elämänsä tilaisuus loistaa. Lahtelaista totta kai!

Lahden tämänhetkinen tilanne - surua ja murhetta

Tämän hetkinen tilanne näyttää ehkä hiukan synkältä. Liigacupin pelit ovat menneet penkin alle ja saldona neljästä pelistä on 0 pistettä ja maalisarake näyttää lukemaa 2 tehtyä ja 8 päästettyä. Lahden puolustukseksi voisi sanoa, että vastassa on ollut liigan kovimpiin joukkueisiin kuuluvia joukkueita (IFK, Honka, TPS, Mypa) eikä joukkue ole päässyt pelaamaan parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan. Joukkue ei ole vielä lähellekään valmis vaikka kauden alkuun on enää reilu kuukausi. Se on melko huolestuttavaa, sillä joukkueen hitsautuminen vie oman aikansa.

Joukkueen rakennus on kyllä parhaillaan käynnissä ja Lahti etsiikin kiivaasti pelaajia puolustukseen, sekä mahdollisesti keskikentälle. Lahtelaiset juniorit Ibrahim Köse sekä Juho-Matti Heikari jatkavat Lahden mukana ja molemmat ovatkin osoittaneet, että lahtelainen juniorityö on hyvässä kunnossa. Lahti joutui sanomaan pitkäaikaiselle pelaajalleen Kalle Eerolalle ”ei kiitos” sillä Mopsin vanha vamma uusiutui ja mies olisi ollut pelikunnossa vasta reilun parin kuukauden päästä. Lisää rampoja ei tarvittu, sillä puolustuksen tukipilareihin kuuluvat Haara ja Moilanen viettävät vielä aikaansa tuvilla istuen ja ovat missaamassa liiga-avauksen. Eerolan tapaus on herättänyt tunteita monessa tahossa ja sen ymmärtää, sillä aika oudoilta Eerolan ja Lahden neuvottelut näyttivät näin ulkopuolisen silmin. Sen tarkempiin yksityiskohtiin kantaa ottamatta sanon vain, että Lahti menetti kyllä liigatason puolustajan, mutta toisaalta säästi ihan mukavat rahat. Jokainen FC Lahdesta kiinnostunut tietää varmaan tämän kuvion, joten en sitä rupea tässä selostamaan. Eerolalle kaikkea hyvää jatkoon, ja tervetuloa takaisin parin vuoden päästä!

Joukkueeseen saapui testattavaksi brasialainen Alan Arruda, jolla on kokemusta mm. Viron pääsarjasta. Arrudaa kartoitetaan ilmeisesti puolustukseen, vaikka on ennen pelannutkin keskikentällä. Mies ei meriiteillään vakuuta, mutta annetaan kaverin näyttää. Muita testattavia ei tällä hetkellä ole, mutta niitä tulee varmasti.

Lahti tarvitsee etenkin isoa ja kokenutta topparia, sillä puolustus on ollut aika hirvittävässä kunnossa, eikä todellista johtajaa ole löytynyt. Haaran ja Moilasen varaan ei kannata liikaa laskea, sillä kummankaan peli-kunnosta ei vielä ole tietoa. FC Hämeenlinnan Tatu Mäkelä kävi stunttaamassa poissaolijoita parissa liigacupin pelissä ja esiintyikin tulevaisuutta ajatellen lupaavasti. Puolustuksessa on tällä hetkellä kaksi tervettä liigatason puolustajaa, jotka ovat Toni Huuhka sekä puolustuksen ”allrounderi” Jarkko Värttö. Puolustajia siis todella tarvitaan, mutta kiirehän tässä meinaa pian tulla.

Viime kaudella jalkansa pahoin satuttaneen Jukka Veltheimin tilanne on vielä avoin. Mies on treenannut Lahden mukana, mutta sopimuksesta ei ole vielä kuulunut mitään. Jukalle löytyy varmasti paikka Lahdesta, jos vaan jalka kestää pelaamisen.” Velle” olisi entisellä tasollaan erittäin hyödyllinen yleismies keskikentälle.

Litmanen ei yllättäen ole tehnyt päätöstä jatkamisestaan. Kuningas on kirmannut Lahden riveissä Suurhallin kovalla betonialustalla niin kuin nuoruusvuosinaan, joten jatkaminen Lahdessa näyttää todennäköiseltä. Hän on myös treenannut lahtelaisille tutun Nömme Kaljun kanssa, mutta ilmeisesti ”Litti” pitää vain kuntoa yllä, joten suuria johtopäätöksiä siitä ei kannata vetää. Jatkaminen Lahdessa palvelisi varmasti niin itse Litmasta kuin Lahtea ja A-maajoukkuettakin. Päätöksestä kuullaan varmaankin vasta hieman ennen kauden alkua.

Lahti ja Hämeenlinna jatkavat hyväksi todettua farmisopimusta myös tulevalla kaudella, mikä on erittäin hieno homma. Nuoret lahtelaiset pääsevät tarvittaessa pelaamaan kovia miesten pelejä ja loukkaantumisista toipuneet hakemaan divarista tuntumaa. Vastaavasti Hämeenlinna pelaajat voivat saada näytönpaikkoja liigassa jos loukkaantumiset verottavat vaihtopelaajien määrää liian paljon. Tatu Mäkelä on yksi niistä nimistä, jotka saattavat vetää ensi kaudella Kuhnuri-paidan päälleen.

Rafu